Recept na jídlo, to tu ještě nebylo. Nicméně na instastories vám často házím nějaké útržky z mého vaření a čím dál tím častěji mi do zpráv píšete o recept. Přesto, že je úplně jednoduchý, ráda vám ho vždy napíšu.

Vařím jednoduše z pár surovin. Nepouštím se do žádných větších akcí, přesto někdy ráda zaexperimentuju a dělám na pánvi co mě zrovna napadne, snažím se nebýt tolik striktní a upjatá a zkrátka si povolit v kuchyni uzdu. Život je moc krátký na to, abychom jedli stále dokola to samé.

Následující cuketovka bude velká mňamka, to vám můžu slíbit už předem, každopádne bych taky ráda upozornila na to, že se nemusíte striktně držet všeho, co udělám. Někdo nejí česnek, někdo by zas rád ocenil polévku trochu krémovější, apodobně. Proto se jen inspirujte, ostatně jako ve všem, dejte do vaření kus sebe.

Tyhle polévky z čerstvé zeleniny zbožňuju hlavně proto, že je na nich málo co skazit. Zeleninu vaříte dokud nezměkne, rozmixujete, ochutíte a ozdobíte…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a7 preset

 

Na cuketovou podle Klér budete potřebovat:


 

  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 menší cibuli
  • 1 velkou cuketu, nebo 2 malé
  • 2-3 brambory (záleží, jak moc je tam chcete cítit)
  • Kapku oleje/másla na osmažení cibulky
  • Sůl a pepř
  • Zakysanou smetanu (nebo jakoukoliv, třeba nějakou veganskou)
  • Mixér

Postup:


Nakrájejte cibulku na jemno a osmahněte ji na pánvi do zlatova. To samé udělejte s 3/4 cukety a z brambor a přihoďte je na pánev (nakrájejte je na drobné kousky, aby suroviny co nejdříve změkly). Chvilku, tak minutku, restujte na cibulce a míchejte, poté zalijte celý obsah pánve vroucí vodou tak, aby byla zelenina ponořena a mohla se pěkně všude vařit. Už v tuhle chvíli přiměřeně osolte a trochu opepřete. Nechte vařit tak 15-30 minut (záleží, jak velké kusy máte), zkrátka, dokud nepřepůlíte brambor i cuketu lehce vařečkou.

Po uvaření obsahu pánve vše rozmixujte do jemna a pokud chcete polévku tekutější, přidejte trochu vody. Kdo má rád polévku smetanovější, už v téhle fázi přidá smetanu a vše zamíchá. Když je vše umixované, vyleju a otřu pánev a dám na ní smažit tenké plátky ze zbytku cukety a také plátky česneku, který si mezitím nakrájím na tenké malé „šupinky“.  Vše jakmile trochu zhnědne a změkne, vyndám z pánve a připravím na zdobení. Záleží, jak máte rozpálenou pánev, ale tenhle proces trvá jak s cuketou tak s česnekem velmi rychle. Nenechte česnek zčernat!

Než vliju polévku do finální misky, ještě ji ochutnám a podle svých preferencí jí buď dopepřím/dosolím, nebo klidně použiju i chilli.

Promíchám a v tuto chvíli již je polévka připravena na podávání. Navrch se přidají plátky cukety, lžíce smetany a celá krása se už jen posype česnekovými šupinkami. Já mám ještě ve zvyku vše trochu opepřit.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a7 preset

Dobrou chuť! A klidně mi sem potom napište, pokud ji zkusíte, nebo jestli ji děláte jinak, ráda se obohatím o nové postupy.

 

 


, líbílo se: 6x

Napsala Kler

7 komentářů

Evi

Cuket jsme si letos užili až až, ale je pravda, že polévku jsem ještě nedělala, tahle vypadá jednoduše a rychle. Musím někdy vyzkoušet. Díky! :))

Reply
Bebe

Jééééé, to zní fantasticky! Já cuketu maximálně proháním na plechu v troubě, protože ji miluju pečenou. Tahle polévka se mi ale tuze líbí a určitě ji vyzkouším! Zvlášť ten česnek mě tam láká! 🙂 A většinou když se mě někdo zeptá, jak něco vařím, nikdy nejsem schopná dát pokaždé stejnou odpověď, protože se postup při každém vaření v něčem liší. Viz dnešní zelný „boršč“. Jednou zeleninou nakrájím, jindy nastrouhám, pak přidám maličko jiné koření… Prostě vařím podle nálady 😀
Bebe

Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *